Sprzedaż bezpośrednia

W naszej ofercie mamy sezonowe produkty: warzywa i owoce, przetwory, oraz kwiaty i dekoracje. Wszystkie produkty biorą początek w naszej Zagrodzie i okolicach (lasy, łąki), zbieramy i przetwarzamy je (i korzystamy z nich) sami, przez co mają  gwarantowaną jakość i wysokie walory zdrowotne. 

Sprzedaż prowadzimy raz w tygodniu, weekendowo. 

Zamówienia prosimy składać  telefonicznie/ przez SMS  w piątek i sobotę.

Produkty można odbierać w Zagrodzie (w niedziele po południu), albo w Warszawie (w poniedziałek).

Sprzedajemy nadwyżki z produkcji (nie zawsze mamy dostępne duże ilości) i realizujemy zamówienia w kolejności wpłynięcia, więc każdorazowo potwierdzamy dostępność produktów i ustalamy opcje odbioru przy składaniu zamówienia.

Poznaj nasze produkty:

warzywa

Odmiana Złota Płyta. Uprawiamy ją już trzeci rok, tym razem w całości z własnych nasion. Jasnozielona, jędrne liście. Bardzo smaczna.

Drugi rok w naszej uprawie. Delikatna w smaku, długo zachowuje świeżość. Przepiękny kolor i faktura! Bardzo ją lubimy.

Odmiana Regina dei ghiacci. Tworzy luźne główki dużych liści. Długo zachowuje świeżość i smak. Nie gorzknieje.  Nasz tegoroczny debiut, który zdecydowanie będziemy powtarzać!

Wspaniała roślina, łącząca cechy sałaty i szpinaku. O pięknym kolorze, smacznych, leciutko kwaskowych liściach (świetne do kanapek) i łodygach, które doskonale nadają się do spożywania na ciepło (jedliście kiedyś różową jajecznicę?). Od dwóch lat zachwycamy się nią bardziej i bardziej!

Uprawiamy zarówno groch cukrowy, jak i łuskowy z tym samym przeznaczeniem – do zjadania! Najpierw jemy młode pędy (delikatne i słodkie w smaku), a potem strąki i nasiona (ulubiony przysmak z dzieciństwa!).  Groszek polecamy zarówno na surowo, jak i zblanszowany na patelni, albo w zupie. 

Mamy dwa gatunki rośliny popularnie zwanej rukolą: rokiettę siewną o szerokich, zaokrąglonych liściach i dwurząd murowy o liściach pierzastych. Obie rukole charakteryzują się lekko ostrym smakiem i są doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek i pizzy. Lubimy!

Wspaniała roślina sałatkowa. Podobnie jak rukola jest świetnym dodatkiem do sałatek, my jemy ją także w kanapkach.  Ma charakterystyczny chrzanowy aromat. 

kwiaty

Nasze iryski przyjechały z różnych miejsc, dlatego mają różne kolory kwiatów: fioletowo-niebieskie, żółte, ceglaste i białe. W większości to „rośliny z adopcji”, ale te niebieskie były w Zagrodzie już przed nami. Cieszymy się nimi każdego roku bardziej. 

Doskonale wyglądają w wazonie i długo zachowują świeżość, trzeba im tylko delikatnie usuwać przekwitłe kwiatostany. 

Nasze goździki to zadomowieni od dawna mieszkańcy Zagrody. Mamy ich mnóstwo, bo wspaniale się rozsiewają.  Nasze ulubione są ciemnoróżowe, ale mamy też jasny róż i czerwień. 

Dobrze trzymają się w wazonie, warto im jednak oberwać dolne liście, bo zanurzone w wodzie gniją.

Piękne i wytrzymałe żółte słoneczka! Długo kwitną w ogrodzie i długo trzymają się w wazonie.  Robią masę!

Razem z siedliskiem nabyliśmy kilka pięknych krzaków jaśminowca. Gdy kwitną, zapach jest upojny! Ścinamy z nich kwitnące gałęzie, żeby pachniały nam także w domu.  

Warto zadbać o obfitość wody w wazonie  i  brak bezpośredniego słońca. Dłużej postoją.

zioła

Mięty mamy kilka odmian: pieprzową, polną, turyngską, ananasową, wonną. Każda ma nieco inny aromat, choć jest przede wszystkim miętowa 🙂  Wszystkie zbieramy, suszymy, dodajemy do napojów i deserów.

Dzikie oregano.

owoce

Drobnopestkowe, słodkie owoce o aromacie zbliżonym do borówki. Zawierają mnóstwo witamin, minerałów, białka i przeciwutleniaczy. Nasz drugi najwcześniejszy plon. Uwielbiamy!

Nieco kwaśne, ale bardzo zdrowe jagody o wydłużonym kształcie. Nasz najwcześniejszy plon. 

Mamy 2 odmiany: Senga i Polka. Obie owocują dość obficie, dając smaczne i wartościowe owoce. 

przetwory

Efekt kombinowania z zagospodarowaniem nadprodukcji cukinii 🙂 Dżem cukiniowy z sokiem pomarańczowym i pokrzywą o wyraźnym aromacie miętowym. Deserowy, świetny np. do lodów albo wafli, ale my zjadamy go też chętnie solo 😉

Klasyka gatunku.  Naturalny, żywy ocet z naszych jabłek. Do sałatek, napojów, ale także innych zastosowań (np. sprzątania!). 

Nasz złoty (no, czarny 😉 środek na przeziębienia.  Doskonale wspiera odporność, a przy tym jest doskonały jako napój. Polecamy!

Podobnie, jak sok z owoców, wspiera układ odpornościowy. Dodatek cytryny daje świeży, orzeźwiający smak. Bardzo go lubimy do herbaty, albo jako letni napój.  

Przewijanie do góry